Alkwin aanbod

Op het Alkwin Kollege hebben wij een uitgebreid aanbod aan ontwikkelingsmogelijkheden voor onze leerlingen. Van Cambridge English tot WetenschapsOriëntatie Nederland (WON), er is keuze genoeg. Met enthousiasme stimuleren wij hen om talenten en persoonlijkheid te ontwikkelen.

Bekijk ons aanbod…

Voor alle leerlingen van leerjaar 1 zijn er Alkwin-workshops. In de Alkwin-workshops kies je uit een groot aanbod van workshops zoals bijvoorbeeld: koken, natuur- en scheikundeproeven doen, handlettering, leren reanimeren, of een sportworkshop. Je kunt ook deelnemen aan het koor, het orkest, de jaarlijkse musical en sportwedstrijden. Er is dus veel te kiezen! Hierdoor kun je iets gaan doen waar je al mee bekend bent of waar je goed in bent, of je kiest juist voor iets nieuws waarmee je graag wilt kennismaken!

Iedere leerling heeft wekelijks een aantal keuzelessen op het rooster. Deze uren worden gebruikt om ondersteuning te geven op het gebied van algemene vaardigheden of vakkennis. Dat zijn lessen in kleine groepen (we streven naar groepen van maximaal vijftien leerlingen) waarin de docent beter op individuele problemen van leerlingen kan ingaan. Leerlingen met een achterstand of onvoldoende resultaten kunnen gebruik maken van deze hulplessen. Leerlingen met lees- en spellingproblemen kunnen tijdens deze uren Remedial Teaching (RT) volgen. Verder worden de keuzelessen gebruikt voor sociaal-emotionele begeleiding en voor het oefenen van diverse vaardigheden.

In 4 havo en 5 vwo ga je ‘de wereld in’. Je bereidt een meerdaags bezoek aan een stad voor, je maakt samen met je reisgroep een reisschema en een reisprogramma en uiteindelijk ga je ook daadwerkelijk op reis. Je kiest uit een gevarieerd aanbod van steden zoals bijvoorbeeld Barcelona, Berlijn, Florence, Krakau, Londen, Nederland, Praag, Parijs of Rome.

Vanaf klas 2 kun je Cambridge English kiezen om je Engels naar een nog hoger niveau te brengen. Je wordt opgeleid voor het FCE (First Certificate in English) examen en/of het CAE (Cambridge English Advanced Exam) examen. Engels is in Nederland een belangrijke taal: in veel bedrijven wordt Engels gesproken en heel veel studies en studieboeken zijn in het Engels. Voor je toekomst kun je dus een grote voorsprong hebben wanneer je voor Cambridge English kiest.

Bekijk hier de presentatie over Cambridge op het Alkwin!

Websites met meer informatie:

Vragen over het Cambridge-programma kun je ook per e-mail stellen aan:

Misschien ben je al helemaal klaar met de lesstof op de basisschool en ben je je motivatie een beetje verloren, of vind je het superspannend om naar zo’n grote school te komen en maak je je daar zorgen om. Misschien vind je het fijn om in contact te komen met andere hoogbegaafde leerlingen of vind je het plezierig om te ervaren hoe het eraan toe gaat op een middelbare school en te ontdekken welke vaardigheden je daarvoor nodig hebt/nog een beetje moet ontwikkelen. Je hebt vast weleens gehoord hoe je bijvoorbeeld woordjes moet leren, maar dat nog niet nodig gehad, omdat je het met een beetje opletten in de les en een keertje doorkijken prima redt/redde.

Even checken:

  • Ben je hoogbegaafd?
  • Ben je geplaatst op een van de deelnemende scholen?
  • Herken je jezelf in één van de bovenstaande omschrijvingen?

Dan is Gaaf voor de Start wellicht iets voor jou, en willen wij je graag helpen! Gaaf voor de Start is bedoeld voor hoogbegaafde leerlingen, als een wenperiode tussen de basisschool en onze scholen.

Dat doen we door je alvast uit te nodigen om 7 middagen naar de middelbare school (daar waar jij geplaatst bent) te komen en daar 3 lessen per middag te volgen. Het aanbod op onze scholen verschilt, het hangt af van welke collega’s tijdens de lesmiddagen kunnen.

Lees hier de informatiebrief over Gaaf voor de Start!

Meer informatie over dit project? Ga naar de website!

Is het nog niet zeker of je beter tot je recht komt op de mavo of de havo, dan is de mavo/havo-klas een goede optie. De lessen worden zowel gegeven in het gebouw van Vakcollege Thamen als in het gebouw van het Alkwin Kollege. De lesmethoden van het Alkwin worden gebruikt. Aan het einde van het eerste leerjaar word je bevorderd naar de tweede klas mavo op Thamen of naar de tweede klas havo van het Alkwin Kollege. Leerlingen die naar de mavo/havo-klas willen gaan, melden zich aan bij het Vakcollege Thamen (www.thamen.nl).

Op de havo kun je vanaf klas 4 kiezen voor de Vecon Business School. Je start in een team met een eigen onderneming en je doet hiervoor marktonderzoek. Je start dus je eigen bedrijfje! ‘Learning by doing’. Ook schrijf je een businessplan.

Op het VWO+ volg je alle vakken die de andere leerlingen ook volgen. Je hebt daarnaast ook een extra vak. Dat vak heet WON. WON staat voor Wetenschapsoriëntatie Nederland. WON is een vak waarbij je leert onderzoeken en leert
denken als een wetenschapper. Je leert om kritisch te denken en goede vragen te stellen. Ook dagen we je uit
om lef te tonen, om je creativiteit in te zetten, om te leren van je ‘fouten’, om een eigen mening te ontwikkelen
en respect te hebben voor die van een ander.

Na een introductie in wetenschap, ga je zelf onderzoeken bedenken en uitvoeren die dicht bij jou en jouw leefwereld
liggen. Na het eerste jaar bepaal je of WON echt bij je past en of je hiermee door wil gaan.

In de tweede klas merk je dat de WON-lessen gekoppeld zijn aan verschillende vakken. Ook leer je de Scrummethode te gebruiken, een handige manier om goed te leren samenwerken, die ook in het bedrijfsleven wordt gebruikt!

In de derde klas rond je alle onderzoeksmethoden af, stel je een eigen onderzoek op en voer je dit onderzoek uit.
Als je in de onderbouw WON hebt afgerond, krijg je een Junior-certificaat.

Na WON in de onderbouw kan je het vak ook kiezen in de bovenbouw. Het Alkwin Kollege biedt als één
van de weinige scholen in Nederland het examenvak ‘Wetenschap’ aan, het vervolgprogramma van WON
voor de vwo-bovenbouw. De resultaten van het WONprogramma tellen mee in de uitslag van je eindexamen.
In de vierde klas werk je vanuit het thema Big History en kijk je naar het ontstaan van de wereld tot en met de
toekomst met als invalshoeken scheikunde, natuurkunde, biologie en het gedrag van mensen en de samenhang
hiertussen.

Vanaf de vijfde klas ga je zelfs al lessen op de universiteit volgen en komen wetenschappers vanuit de universiteit
op het Alkwin een gastcollege geven.

Tijdens de jaarlijkse WON-manifestatie presenteren alle WON-leerlingen hun onderzoek aan medeleerlingen
en ouder(s)/verzorger(s). Het winnende team van elke jaarlaag vertegenwoordigt de school bij de regionale manifestatie.