Wil jij je aanmelden voor de brugklas in het schooljaar 2025-2026? Alle informatie over hoe je je kunt aanmelden voor het Alkwin Kollege vind je in de Schoolkeuzegids 2025-2026 van het Samenwerkingsverband Amstelland en Meerlanden. De Schoolkeuzegids wordt medio november uitgedeeld aan alle leerlingen van groep 8 in de klas.
De landelijke (digitale) aanmeldweek voor het Voortgezet Onderwijs via het ELK-ouderportaal vindt plaats van 25 t/m 31 maart 2025. Hieronder kun je alles lezen over de aanmeldprocedure. Heb je vragen of kom je er niet uit? Stuur dan een e-mail naar info@alkwin.nl.
Ben je een leerling van een basisschool in Amsterdam of een andere gemeente grenzend aan Amstelland, dan ben je een zogenaamde ‘buitenleerling’. Op de website van de Kernprocedure Amstelland vind je de instructies voor de digitale aanmelding.
In de regio Amstelland zijn deze afspraken vastgelegd in de zogenaamde kernprocedure. Alle informatie over de kernprocedure vindt u op de website van het Samenwerkingsverband Amstelland en de Meerlanden (SWVAM). Op deze pagina van SWVAM vindt u algemene informatie over de overstap naar het voortgezet onderwijs.
- De Schoolkeuzegids 2024 – Kernprocedure Amstelland. De nieuwe schoolkeuzegids 2025 verschijnt medio november 2024!
In de week van 17 t/m 24 mrt ontvangt u een e-mail van noreply@elkamstelland.nl met uw inloggegevens voor het ELK ouderportaal. Maak hier een account aan. De gebruikersnaam is het ELK nummer van uw kind. Na het inloggen ziet u de gegevens van uw kind en daarna de contactgegevens. Controleer of de gegevens kloppen. Bekijk goed of het mailadres klopt; dit mailadres wordt gebruikt om u een link te sturen waarmee u op 15 april 2025 (vanaf 16.00 uur) kunt zien op welke middelbare school uw kind welkom is.
- Zijn de gegevens onjuist? Neem dan contact op met de leraar/lerares van groep 8.
- De contactgegevens kunt u zelf aanvullen en wijzigen.
Geef de schoolkeuze door tussen 25 en 31 maart 2025. Op de invulhulp ziet u een scholenoverzicht; daar staan de scholen die passen bij het schooladvies van uw kind. Afhankelijk van het advies moet u 2 of 5 scholen invullen. Als u inlogt op het ouderportaal komt u bij het aanmeldingsformulier. Geef aan naar welke scholen uw kind wil gaan. Doe dit in volgorde van voorkeur.
Controleer of het aanmeldingsformulier met scholen klopt en bevestig de aanmelding. Let op! Na de definitieve aanmelding kunt u niets meer wijzigen. U ontvangt een bevestiging per e-mail van ELK dat uw aanmelding is ontvangen.
Op woensdag 16 april (vanaf 13.30 uur) en donderdag 17 april (vanaf 15.30 uur) vinden de inschrijvingen plaats bij ons op school. Is uw kind welkom op het Alkwin? Boek dan snel een tijdslot en vul ons digitale inschrijfformulier in op deze pagina (het inschrijfformulier komt in april online).
Aanmelden MAVO/HAVO-klas
Inschrijving voor de mavo/havo-klas is alleen mogelijk op Vakcollege Thamen. Voor meer informatie over het Vakcollege Thamen bekijk de website www.thamen.nl.
Aanmelden zij-instroom
Wil je wisselen van middelbare school? Via een zij-instroomprocedure kun je je tot 1 mei aanmelden voor het Alkwin Kollege.
Als een leerling niet op een basisschool in Amstelland zit en ook niet op een basisschool die deelneemt aan de Kernprocedure Amsterdam, dan spreken we van een buitenleerling. De buitenleerling meldt zich in de aanmeldweek van 25 t/m 31 maart 2025 op dezelfde wijze digitaal aan als hierboven beschreven. Ouders kunnen vanaf maandag 17 maart 2025 een ouder inlog voor het ELK ouderportaal aanvragen via de website van het SWVAM.
Het systeem vraagt om de volgende gegevens:
- Het Burgerservicenummer van uw kind
- Roepnaam, tussenvoegsel en achternaam
- Emailadres van ouders/verzorgers (hierop ontvangt u de ouder inlog)
- Basisschooladvies
- Geslacht, geboortedatum, adres, naam en plaats basisschool
- Voorkeurslijst (2 of 5 voorkeuren, afhankelijk van het advies)
- Zijn er voorrangsregels van toepassing (indien van toepassing op VO school)
Let op:
Alleen bij de school van eerste voorkeur kan aangegeven worden of de leerling recht heeft op voorrang (broer/zus of leerling van medewerker). Is deze optie bij de school van 1e voorkeur niet beschikbaar, dan is dit bij deze school van 1e voorkeur niet van toepassing. In het veld naast de voorrangsregel vult de ouder de naam van de broer/zus in en welke klas.
Alleen bij de school van eerste voorkeur kan er naast de richting/profiel ook aangegeven worden of de leerling bij ongeschiktheid voor de aangemelde afdeling op dezelfde school wenst te blijven (indien dat mogelijk is), volgens advies op een gelijkwaardige afdeling. Indien er plek is op de gelijkwaardige afdeling dan kan de leerling geplaatst worden.
- De ouder ontvangt op het opgegeven e-mailadres een overzicht van de opgegeven voorkeurslijst.
- Op 15 april 2025 vanaf 16.00 uur kunnen de ouders in het ElK Amstelland ouderportaal zien waar hun kind is geplaatst.
Om de aanmelding compleet te maken worden ouder(s)/verzorger(s) van buitenleerlingen gevraagd om in het ELK-ouderportaal het ‘Oki-doc’ document of OT (Onderwijs Transparant-dossier) en overige documenten (bijv. dyslexie-verklaring) digitaal up te loaden. De documenten kunt u voorafgaand aan de aanmeldweek bij de basisschool opvragen.
Op woensdag 16 april (vanaf 13.30 uur) en donderdag 17 april (vanaf 15.30 uur) vinden de inschrijvingen plaats bij ons op school. Is uw kind welkom op het Alkwin? Boek dan snel een tijdslot en vul ons digitale inschrijfformulier in op deze pagina (het inschrijfformulier komt in april online).
Twijfel je of VWO+ de juiste keuze is? Doe de VWO+-checklist! Om er zeker van te zijn dat jouw verwachtingen kloppen met ons aanbod, hebben we een vragenlijst met 8 vragen opgesteld waaruit een advies komt. Je ontvangt het advies in je mailbox!
Het Alkwin Kollege volgt de afspraken die de schoolbesturen in de regio Amstelland samen met de schoolbesturen van het basisonderwijs in ‘de kernprocedure’ hebben gemaakt. Voor leerjaar 1 geldt in ronde 1 de volgende toelating: een broer of zus op het Alkwin of wonen op hetzelfde adres in een samengesteld gezin geeft plaatsingsgarantie. Dat geldt eveneens voor kinderen van ouders die werkzaam zijn op het Alkwin. Vervolgens worden de leerlingen uit (of van een basisschool uit) de eerste ring geplaatst, zoals bijvoorbeeld: Uithoorn, Kudelstaart, Aalsmeer en de gemeente Nieuwkoop. Daarna worden de leerlingen uit de 2e ring geplaatst. Dit zijn de leerlingen uit de overige gemeenten zoals bijvoorbeeld de Ronde Venen.
Aanmeldingen van tweelingen of meerlingen worden gezamenlijk behandeld. Dit betekent dat we, indien nodig, bij loting zowel samen inloten als uitloten.
- Havo-brugklas: les op havo-niveau, toelating met een havo-advies, een havo/vwo-advies of een vwo-advies.
- Havo/vwo-brugklas: les op vwo-niveau, toelating met een havo/vwo-advies of een vwo-advies (zonder WON-wens).
- Vwo-brugklas: les op vwo-niveau, extra uitdaging (WON), toelating met een vwo-advies.
- Mavo/havo-klas Thamen: met een vmbo-t/havo advies.
Zij-instroom 4-havo
Via een zij-instroomprocedure 4-havo kun je je aanmelden voor het Alkwin Kollege.
Zij-instroom (leerjaar 2, 3, 4, 5 en 6)
Wil je wisselen van middelbare school?
Via een zij-instroomprocedure kun je je aanmelden voor het Alkwin Kollege.