Chromebooks

Op de open avond, bij de aanmelding en in schoolgids is vermeld dat de leerlingen op het Alkwin Kollege werken met Chromebooks.

Wat zijn Chromebooks?

Chromebooks zijn een soort bijzondere computers die grotendeels werken in ‘de cloud’. Dit zorgt ervoor dat de specificaties bijzonder licht kunnen blijven en het apparaat redelijk betaalbaar blijft. Bovendien is het onderhoud minimaal en is het risico op uitval en problemen minder dan bij reguliere laptops. Daarom kiezen wij voor een Chromebook (voorzien van het reguliere ChromeOS). Dus géén Windows/Apple laptop of andere alternatieve oplossingen.

Leeftijd

De leeftijd van chromebooks is belangrijk i.v.m. de ondersteuning van het besturingssysteem en de volledige compatibiliteit met de gebruikte digitale leermiddelen. De aanschaf van een tweedehands chromebook van ouder dan een jaar is af te raden. Als je nieuw op het Alkwin begint is het aan te raden een nieuwe chromebook aan te schaffen en geen gebruikte. Dit vanwege de duur die je op school zit (regulier 5 á 6 jaar).

Meer weten over een Chromebook

Hieronder een aantal argumenten waarom het Alkwin Kollege voor Chromebooks heeft gekozen:

 • Uniformiteit maakt het voor begeleiders eenvoudiger handelingen uit te leggen en ondersteuning te geven.
 • Uniformiteit in besturingssysteem maakt support vanuit school eenvoudiger.
 • Een Chromebook kan helemaal worden afgesloten in de online toetsomgeving.
 • Eenvoud en ingebouwde functionaliteiten van een Chromebook voorkomen problemen met
  • Driver en systeem updates
  • Backups
  • Virussen/Malware
  • Verbindingsproblemen
  • Opslagcapaciteit
 • Een Chromebook beperkt (maar sluit niet volledig uit) de mogelijkheden tot het installeren van afleidende games.
 • Een Chromebook sluit naadloos aan bij de Google omgeving waarin we op school werken.
 • Een Chromebook is in 60 seconden voorzien van een volledig schoon besturingssysteem (kan door leerling zelf gedaan worden)
 • Een Chromebook beperkt de mogelijkheid als leerling uit de groep te springen door dure of goedkope hardware.

U kunt ervoor kiezen om de Chromebook zelf aan te schaffen of dit te doen via ‘Campusshop

Een Chromebook kunt u bestellen via de Campusshop. Op de website Campusshop.nl kunt u het Alkwin Kollege als onderwijsinstelling selecteren. Zo vindt u makkelijk en snel de Chromebooks voor het aankomend schooljaar die voldoen aan onze voorkeurs specificaties. Het staat u vrij om zelf een Chromebook te kopen, lees dan het kopje “Zelf een Chromebook kopen”.

Service
Om ervoor te zorgen dat uw kind(eren) bij een defect aan de Chromebook geen onderwijs hoeft te missen raden we aan om deze uit te rusten met het “Voortgezet Onderwijs Servicepakket”. De Chromebook is dan gedurende de looptijd van de service verzekerd voor drie schadegevallen op basis van nieuwwaarde met een eigen risico. Let op! Opzet, slijtage verlies/diefstal en schade aan accu’s zijn uitgesloten. 

Mocht het apparaat tijdens de les defect zijn, dan kan uw kind gedurende de reparatie gebruik maken van een leenapparaat uit de mediatheek van de school. Deze moet aan het einde van de dag wel steeds weer naar de mediatheek worden teruggebracht.

Voor reparatie of overige vragen kunt u rechtstreeks contact opnemen met de Campusshop. Meer uitleg over de service is te vinden op www.campusshop.nl/voortgezetonderwijsservice/

Bestellen vóór 31 juli
Om bij aanvang van een nieuw schooljaar direct te beschikking te hebben over het Chromebook, is het van belang vóór 31 juli te bestellen. Dan ontvangt u in de webshop ook een korting. Bestelt u ook het Voortgezet Onderwijs Servicepakket, dan ontvangt u een case/sleeve en de antivirussoftware gratis.

U kunt kiezen om uw bestelling met iDeal te betalen of in maandelijkse termijnen.

Ga voor het actuele aanbod en meer informatie naar de website van campusshop.nl

 

U kunt ervoor kiezen zelf een Chromebook uit te zoeken. Mocht het apparaat tijdens de les defect zijn, dan kan uw kind gedurende de reparatie gebruik maken van een leenapparaat uit de mediatheek van de school. Deze moet aan het einde van de dag wel steeds weer naar de mediatheek worden teruggebracht. Kiest u ervoor zelf een Chromebook uit te zoeken, dan kunnen de volgende tips helpen bij uw keuze:

Degelijkheid
De Chromebooks leven een ‘ruig leven’ in de rugzakken, achterop de fietsen enz. Verschillende merken brengen extra stevige (ruggedized) educatieve modellen op de markt met bescherming tegen het zware gebruik. We hebben ervaren dat dit geen overbodige luxe is. Als aanvulling is het mogelijk harde ‘cases’ of ‘sleeves’ te gebruiken.

Touchscreen
Het werken met een touchscreen wordt door onze leerlingen als zeer prettig ervaren. Scrollen is makkelijker en illustraties en digitale boeken zijn snel te vergroten. Het heeft de voorkeur een apparaat mét touchscreen aan te schaffen.

Geheugen
Chromebooks zijn te krijgen met 4Gb, 8Gb of meer werkgeheugen. 4Gb is ruim voldoende voor het schoolgebruik.

Schermgrootte
Chromebooks zijn op verschillende formaten te krijgen. De ruimte in de schooltas en de ruimte op tafel is beperkt. We raden daarom aan een schermgrootte tussen de 11.6” en 14” te kiezen. Onze leerlingen geven de voorkeur aan een 11.6” scherm.

Schermresolutie
De meeste Chromebooks hebben een resolutie van 1366×768 pixels. Dit is prima. Er zijn ook modellen met een full HD (FHD) scherm van 1920×1080 pixels, dit is veelal in de prijs te merken. Full HD is geen must.

Accuduur
Vrijwel alle verkrijgbare modellen zijn in staat een schooldag lang mee te gaan. De apparaten staan niet continu aan en worden niet altijd voluit belast. Een degelijk uitgevoerde laadplug is een pré.

Opslagruimte
Chromebooks zijn meestal voorzien van 32Gb interne opslag (harddisk). Deze opslag wordt vrijwel niet gebruikt. Chromebooks werken ‘in de cloud’ en de leerlingen hebben met hun educatieve school account een ongelimiteerde opslagmogelijkheid. De grootte van de interne opslag is dus minder relevant.

Het aanbod aan Chromebooks wisselt van dag tot dag. Voorgaande eigenschappen blijven de komende tijd relevant.

Indien door omstandigheden bovenstaande voor u financieel niet mogelijk is, kunt u contact opnemen met de financiële administratie van het Alkwin Kollege; j.pike@alkwin.nl
Zij kan u informatie toesturen betreffende het sociaal fonds.

Welke manier van aanschaf u ook kiest, het is van belang dat uw kind bij aanvang van het nieuwe schooljaar met een Chromebook op school kan beginnen. Wij adviseren niet te lang te wachten met de aanschaf, zodat u niet voor onvoorziene problemen komt te staan.