Ontdek het Alkwin Kollege

Wat leuk dat je hier een kijkje neemt…

Een nieuwe school is best spannend. Een nieuwe klas, nieuwe vrienden en nieuwe dingen om te ontdekken.
Heb jij de keuze voor een nieuwe school al gemaakt? Ontdek het Alkwin Kollege online met de filmpjes, 3D tour of de informatiebrochure.

Kom onze school ontdekken op dinsdag 30 januari (16.00 – 21.00 uur) tijdens de Open Dag! Proef de sfeer op onze school en ontmoet onze leerlingen, docenten en medewerkers en ervaar welke vakken je op de middelbare school krijgt door actief mee te doen met een experiment of een quiz. Kom je ook? Voor de open dag hoef je je niet aan te melden.

Wil je je inschrijven voor de lessenmiddag op 28 februari 2024 (13.30 – 15.40 uur)? Dat kan vanaf vrijdag 15 december 2023!

Schrijf je in voor de lessenmiddag!

Informatiebrochure

Heb jij je keuze voor een middelbare school al gemaakt? Bij het Alkwin Kollege helpen wij je graag om de keuze makkelijker te maken door je zo goed mogelijk te informeren over onze school. Onze informatiebrochure staat boordevol informatie over de mogelijkheden en de leeromgeving waarin je terecht komt. Tijdens de Open Dag kun je de brochure ook meenemen om rustig thuis te lezen.

Informatiebrochure schooljaar 2024/2025

 

 

 

 

 

 

 

Bekijk de informatiebrochure

 


Alkwin in beeld



Ben je benieuwd naar welke vakken je krijgt op het Alkwin Kollege?

Ontdek de vakken

3D Tour

Wil jij een rondleiding door het Alkwin Kollege? Start jouw 3D tour en ontdek de school.

Klik op de afbeelding.

3D tour

 


Veelgestelde vragen

Aanmelden

Toelatingsprocedure

Het Alkwin Kollege houdt zich aan de afspraken uit de kernprocedure en nemen leerlingen aan met een advies havo, havo/vwo of vwo. Voor leerjaar 1 geldt in ronde 1 de volgende toelating:

Een broer of zus op het Alkwin, of ouders werkzaam op het Alkwin geven een plaatsingsgarantie. Vervolgens worden de leerlingen (van een basisschool) uit de eerste ring geplaatst, zoals bijvoorbeeld: Uithoorn, Kudelstaart, Aalsmeer en de gemeente Nieuwkoop. Daarna worden de leerlingen uit de 2e ring geplaatst. Dit zijn de leerlingen uit de overige gemeenten zoals bijvoorbeeld De Ronde Venen.

Bij overaanmelding vindt loting plaats. De laatste 13 jaar heeft het Alkwin niet hoeven loten. Na ophoging van het basisschooladvies, in de tweede ronde van de aanmeldingsprocedure, kunnen leerlingen plaatsnemen in de betreffende klassen, mits er plaatsen beschikbaar zijn.

Toelatingseisen

  • Havo en havo/vwo: met een havo-advies, een havo/vwo-advies of een vwo-advies.
  • Vwo+klas: met een vwo-advies.
  • Mavo/havo-klas Thamen: met een vmbo-t/havo advies.

Dat kan alleen als de basisschool het advies ophoogt naar havo en er op dat moment nog plek is op het Alkwin Kollege.

Nee, dat kan niet. Je kunt je aanmelden op Vakcollege Thamen. Wij hebben samen met hen een combi-klas vmbo-t/havo. In deze klas krijg je op het Vakcollege Thamen en het Alkwin Kollege les. Na het eerste jaar wordt er opnieuw gekeken of je op vmbo-t of havo verder gaat. 

Meld je aan via www.thamen.nl.

Nee, alleen als het Alkwin Kollege nog plek over heeft na de eerste aanmeldronde. 

Algemene vragen

In de onderwijsstructuur (vanaf schooljaar 2024/2025) zie je de doorstroming of overstap naar de verschillende niveaus.

 

De lessen duren 60 minuten en je hebt maximaal 7 lesuren op een dag.

Op het Alkwin Kollege werken we graag goed samen vanuit de zogenaamde ‘pedagogische driehoek’. In deze driehoek is er sprake van een open samenwerking die de ontwikkeling en het leren van de jongere ondersteunt. Ouders/verzorgers hebben op het voortgezet onderwijs een andere plek dan op de basisschool omdat de communicatie steeds meer via de leerling zelf verloopt. Om goed contact te houden, nodigen we ouders/verzorgers meerdere keren per jaar uit op school. In de driehoeksgesprekken die twee keer per jaar plaatsvinden, geven de leerlingen aan hun mentor en ouders/verzorgers een presentatie over hun ontwikkeling, hun doelen en hun resultaten. Daarnaast worden ouders/verzorgers meerdere keren per jaar uitgenodigd voor een informatieavond of een thema-avond. Ook vragen we ouders en verzorgers soms om te helpen bij activiteiten, zoals een sportdag of een dansproject. Via onze website, Facebookpagina en Instagrampagina houden we ouders/verzorgers en andere geïnteresseerden op de hoogte van de dagelijkse gang van zaken en bijzonderheden op school.

Naast de gewone schoolvakken bieden wij de leerlingen graag de mogelijkheid om te ontdekken wat zij leuk vinden of waar ze goed in zijn of willen worden.

Ons aanbod

  • Alkwin-workshops
  • Alkwin Keuze Les (AKL)
  • Alkwin de wereld in
  • Bewegen, sport en maatschappij
  • Cambridge English
  • Informatica
  • MAVO/HAVO Thamen
  • Vecon Business School
  • Wetenschapsorientatië Nederland (WON)

Lees het uitgebreide aanbod 

Chromebooks

Op het Alkwin doen we aan ‘blended learning’. Dit betekent dat we zowel boeken als digitale middelen naast elkaar inzetten. Beide hebben hun specifieke voordelen bij het ondersteunen van het leren. In de schooltas zit dus een Chromebook, maar ook een aantal boeken/schriften.

Op het Alkwin Kollege werken alle klassen, van de 1e tot en met de 6e, met Chromebooks. We zijn nu in ons 8e digitale schooljaar bezig op het Alkwin. Hiermee hebben we inmiddels veel ervaring en expertise opgebouwd in het digitale onderwijs.

Chromebooks zijn bijzondere computers die grotendeels werken in ‘de cloud’. Dit zorgt ervoor dat de we weinig ‘vragen’ van het apparaat en deze (redelijk) betaalbaar kan blijven. Het onderhoud aan een Chromebook is minimaal en het risico op uitval en problemen is minder dan bij reguliere laptops. Daarom kiezen wij voor een Chromebook (voorzien van het reguliere ChromeOS). Dus géén Windows/Apple laptop of andere alternatieve oplossingen. 

Meer informatie?

Bekijk de Chromebooks pagina

Begeleiding

Dyslectische leerlingen hebben recht op extra tijd bij toetsen. Voor leerlingen met ADHD, autisme of een andere ondersteuningsvraag is de trajectvoorziening beschikbaar. Zij kunnen ook extra tijd krijgen bij toetsen. Voor extra tijd is een officiële diagnose vereist dit geldt niet voor de trajectvoorziening. We stellen het wel bijzonder op prijs als de basisschool hier voordat het jaar begint contact over opneemt. Naast extra tijd is er Remedial teaching beschikbaar.

Meer informatie over begeleiding?

Bekijk de begeleiding pagina