Finalist Biologie Olympiade Junior

Geplaatst op 08 juni 2023 in Alkwin Kollege

De Biologie Olympiade Junior is een jaarlijkse wedstrijd voor de onderbouw van het havo en vwo. Aan de voorronde op school deden meer dan 7.600 leerlingen mee. Na twee selectierondes bleven de beste 20 finalisten (10 havo, 10 vwo) over. Namens onze school was Ivo Meijer (2H1) doorgedrongen tot deze finale! Zij waren te gast bij de opleidingen van Life Sciences & Chemistry van Hogeschool Inholland waar zij zich verdiepten in DNA-onderzoek van tomatenplanten, met als hoofdonderwerp veredeling.

De finalisten besteedden de eerste dag veel tijd in het laboratorium: werken met een pipet, DNA vrijmaken uit celmateriaal en dit vermenigvuldigen met PCR. Dit waren allemaal technieken die nog niemand op school had gebruikt, maar onder begeleiding van ervaren laboranten kregen de leerlingen het werk snel in de vingers. Er was ook vakkundige theoretische uitleg door Rik Bartels (oud-docent) en Nelleke Kreike (lector bij Inholland).

Van het labonderzoek maakten de finalisten een poster die werd beoordeeld door een kritische jury. Dit telde samen met het resultaat van een pittige theorietoets op tot de einduitslag.

In aanwezigheid van trotse ouders, broertjes, zusjes en docenten werden afgelopen vrijdag tijdens een feestelijke prijsuitreiking de winnaars van de finaledagen bekendgemaakt. Alle finalisten werden in het zonnetje gezet en de winnaars werden extra beloond met een mooie medaille en een mooie wisseltrofee voor school. Ivo heeft de 6e plaats behaald: een prachtige prestatie!