Uitreiking PWS awards voor 5-havo

Geplaatst op 07 december 2021 in Leerlingen

Nét voor de kerstvakantie kwamen de havo PWS-bloemen uit….

…en wát een interessant event was het weer. Op dinsdag 30 november zijn alle pws-en gepresenteerd en beoordeeld. Het is prachtig om te zien hoe elk jaar onze havo leerlingen met mooie onderwerpen komen, met mooie invalshoeken voor onderzoek en met prachtige (zweet in de handen!!) presentaties komen. Van boeggolven tot trainingstechnieken, van vergrijzing naar vergroening en van arm en rijk in de wereld tot tapas gerechten. Een mooie waaier aan onderwerpen kwam voorbij! De techniek hielp om, ondanks alle restricties die het coronavirus ons geeft, alle ouders, broers en zussen te laten zien wat er voor prachtige pws-en er gemaakt zijn.

En net als ieder jaar worden de meest opvallende PWS-en extra in het zonnetje gezet. De nominatie-criteria dit jaar waren de samenwerking, het maatschappelijk belang en de eigenaarschap van de leerlingen bij hun onderzoek. 

Het maatschappelijk belang stond bij alle drie de genomineerde onderzoeken buiten kijf. Sadaf, Abdi en Annemarie hebben onderzoek gedaan naar emancipatie dat toegespitst was op vrouwen en mensen met een migratieachtergrond. Robin, Ruben en Christel hebben een prima onderzoek geschreven over de vergrijzing in Uithoorn en het enige duo, Djoeke en Ruben hebben onderzoek gedaan naar de vergroening van de school. 

Traditioneel is het uiteraard heel erg moeilijk geweest om uit deze drie fantastische onderzoeken één winnaar aan de wijzen. De doorslaggevende factor in deze keuze is het eigenaarschap dat de drie onderzoekers naar Emancipatie ten toon hebben gespreid. Uit het juryrapport; De wijze waarop in het PWS over migratie het trio enerzijds helemaal versmelt met het onderzoek en het onderzoek heel erg klein maakt door op leerlingniveau de emancipatie (of het gebrek eraan) zichtbaar te maken, toont het meeste eigenaarschap. 

Alle deelnemers aan het PWS, bedankt voor jullie inzet!