Chromebooks

Op de open avond, bij de aanmelding en in schoolgids is vermeld dat de leerlingen op het Alkwin Kollege werken met Chromebooks. Chromebooks zijn een soort bijzondere computers die grotendeels werken in ‘de cloud’. Dit zorgt ervoor dat de specificaties bijzonder licht kunnen blijven en het apparaat redelijk betaalbaar blijft. Bovendien is het onderhoud minimaal en is het risico op uitval en problemen minder dan bij reguliere laptops. Daarom kiezen wij voor een Chromebook (voorzien van het reguliere ChromeOS). Dus géén Windows/Apple laptop of andere alternatieve oplossingen.

Hieronder een aantal argumenten waarom het Alkwin Kollege voor Chromebooks heeft gekozen:

 • Uniformiteit maakt het voor begeleiders eenvoudiger handelingen uit te leggen en ondersteuning te geven.
 • Uniformiteit in besturingssysteem maakt support vanuit school eenvoudiger.
 • Een Chromebook kan helemaal worden afgesloten in de online toetsomgeving.
 • Eenvoud en ingebouwde functionaliteiten van een Chromebook voorkomen problemen met
  • Driver en systeem updates
  • Backups
  • Virussen/Malware
  • Verbindingsproblemen
  • Opslagcapaciteit
 • Een Chromebook beperkt (maar sluit niet volledig uit) de mogelijkheden tot het installeren van afleidende games.
 • Een Chromebook sluit naadloos aan bij de Google omgeving waarin we op school werken.
 • Een Chromebook is in 60 seconden voorzien van een volledig schoon besturingssysteem (kan door leerling zelf gedaan worden)
 • Een Chromebook beperkt de mogelijkheid als leerling uit de groep te springen door dure of goedkope hardware.

U kunt ervoor kiezen om de Chromebook zelf aan te schaffen of dit te doen via ‘Campusshop’.
Hieronder is over beide opties de nodige informatie te vinden.

Informatie voor eigen koop

U kunt ervoor kiezen zelf een Chromebook uit te zoeken. Mocht er onverhoopt in het schooljaar een defect aan het apparaat ontstaan, bestaat er de mogelijkheid tot het gebruik van een ‘leenapparaat’ van het Alkwin Kollege tijdens de reparatie. Kiest u ervoor zelf een Chromebook uit
te zoeken, dan kunnen de volgende tips helpen bij uw keuze:

Degelijkheid
De Chromebooks leven een ‘ruig leven’ in de rugzakken, achterop de fietsen enz. Verschillende merken brengen extra stevige (ruggedized) educatieve modellen op de markt met bescherming tegen het zware gebruik. We hebben ervaren dat dit geen overbodige luxe is. Als aanvulling is het mogelijk harde ‘cases’ of ‘sleeves’ te gebruiken.

Touchscreen
Het werken met een touchscreen wordt door onze leerlingen als zeer prettig ervaren. Scrollen is makkelijker en illustraties en digitale boeken zijn snel te vergroten. Het heeft de voorkeur een apparaat mét touchscreen aan te schaffen.

Geheugen
Chromebooks zijn te krijgen met 4Gb, 8Gb of meer werkgeheugen. 4Gb is ruim voldoende voor het schoolgebruik.

Schermgrootte
Chromebooks zijn op verschillende formaten te krijgen. De ruimte in de schooltas en de ruimte op tafel is beperkt. We raden daarom aan een schermgrootte tussen de 11.6” en 14” te kiezen. Onze leerlingen geven de voorkeur aan een 11.6” scherm.

Schermresolutie
De meeste Chromebooks hebben een resolutie van 1366×768 pixels. Dit is prima. Er zijn ook modellen met een full HD (FHD) scherm van 1920×1080 pixels, dit is veelal in de prijs te merken. Full HD is geen must.

Accuduur
Vrijwel alle verkrijgbare modellen zijn in staat een schooldag lang mee te gaan. De apparaten staan niet continu aan en worden niet altijd voluit belast. Een degelijk uitgevoerde laadplug is een pré.

Opslagruimte
Chromebooks zijn meestal voorzien van 32Gb interne opslag (harddisk). Deze opslag wordt vrijwel niet gebruikt. Chromebooks werken ‘in de cloud’ en de leerlingen hebben met hun educatieve school account een ongelimiteerde opslagmogelijkheid. De grootte van de interne opslag is dus minder relevant.

Het aanbod aan Chromebooks wisselt van dag tot dag. Voorgaande eigenschappen blijven de komende tijd relevant.

Aanschaf via CampusShop

Het Alkwin Kollege is een samenwerking met Campusshop aangegaan. Op CampusShop.nl vindt
u chromebooks voor het aankomend schooljaar die voldoen aan onze voorkeursspecificaties. U
mag van dit aanbod gebruikmaken maar bent hiertoe niet verplicht. Campusshop biedt mogelijkheid tot betaling in maandelijkse termijnen.

Om ervoor te zorgen dat uw kind bij een defect aan de chromebook geen onderwijs hoeft te missen raden we aan om deze uit te rusten met het Voortgezet Onderwijs Servicepakket. De chromebook is dan gedurende de looptijd van de service verzekerd voor drie schadegevallen op
basis van nieuwwaarde met een eigen risico van 50 euro per schade. Opzet, slijtage verlies of diefstal en schade aan accu’s zijn uitgesloten. Een hoes die de laptop onderweg beschermt is inbegrepen. Mocht er toch een defect zijn, dan kan uw kind gedurende de reparatie gebruikmaken van een leenapparaat. Voor service kan uw kind direct terecht bij de mediatheek op school, waar Campusshop een aantal leendevices beschikbaar heeft gelegd, of rechtstreeks met Campusshop zelf.

Meer uitleg over de service is te vinden op www.campusshop.nl/voortgezetonderwijsservice/

Omdat de CampusShop en ook wij streven naar continuïteit van het onderwijs, doen wij een bijdrage van 30 euro op het Voortgezet Onderwijs Servicepakket. Deze bijdrage wordt automatisch verrekend in de webshop bij een bestelling vóór 31 juli van het komende schooljaar.

Campusshop biedt de mogelijkheid meer zaken naast de Chromebook aan te schaffen. We willen u erop wijzen dat een case/sleeve inbegrepen is in het voortgezet onderwijs service pakket en bij afname van dit pakket dus niet los aangeschaft hoeft te worden. Tevens is de door CampusShop aangeboden antivirussoftware niet nodig voor een Chromebook.

U kunt de chromebook, inclusief het Voortgezet Onderwijs Servicepakket bestellen op www.campusshop.nl. U kunt kiezen om uw bestelling met iDeal te betalen of in maandelijkse termijnen. Bestel voor 31 juli, dan bent u er zeker van dat de chromebook in uw bezit is voor de
aanvang van het nieuwe schooljaar.

Vanaf de eerste dag in het nieuwe schooljaar op het Alkwin Kollege maken we direct gebruik van de Chromebooks.

Ga voor het actuele aanbod voor het Alkwin Kollege naar de website van campusshop.nl

Onvoorziene omstandigheden

Indien door omstandigheden bovenstaande voor u financieel niet mogelijk is, kunt u contact opnemen met de financiële administratie van het Alkwin Kollege; l.janssen@alkwin.nl
Zij kan u informatie toesturen betreffende het sociaal fonds.

Welke manier van aanschaf u ook kiest, het is van belang dat uw kind bij aanvang van het nieuwe schooljaar met een Chromebook op school kan beginnen. Wij adviseren niet te lang te wachten met de aanschaf, zodat u niet voor onvoorziene problemen komt te staan.